The main residue of the winemaking process is the grape pomace, which is rich in bioactive compounds such as resveratrol, known by its therapeutic and cosmetic value as well as its natural antioxidant characteristics. The present work aimed to study methods of preservation and extraction of resveratrol envisaging a sustainable use of winemaking disposal residues. This work carried out a comparative analysis of bagasse drying methods, using thermal process dewatering and freeze drying or lyophilization, using a vacuum process, both prior to the extraction process of resveratrol. The analytical characterization of the extract,by Fourier Transform Infrared and High Performance/Pressure Liquid Chromatograph allowed, respectively, the identification and quantification of resveratrol, indicating the freeze-drying of pomace as the best way of preserving its content in the sample.
Engenheira de alimentos com especialização em qualidade de alimentos e mestra em gestão e tecnologia de sistemas produtivos e professora de Etec do Centro paula Souza
Antônio Odair Santos, Instituto agronômico de Campinas-IAC
Mestrado, Fitotecnia , Doutorado Fititecnia
Post Doc, Cal State Univ., Fresno, 2007. Viticultura, pesquisador do IAC.
Inaldo Dias, Técnico químico do CEETEPS
AUxiliar de laboratório de química do CEEPEPS, engenheiro civil
Francisco Tadeu Degasperi, Faculdade de Tecnologia de São Paulo e da Pós-graduação do Centro Paula Souza
Bacharel em física, Mestre e Doutor em Engenharia Elétrica. Professor da Faculdade de Tecnologia de São Paulo e da Pós-graduação do Centro Paula Souza
Silvia Pierre Irazusta, Faculdade de Tecnologia de Sorocaba; Centro Paula Souza
Mestrado e Doutorado em Ciências Biológicas e Médicas. Professora da Faculdade de Tecnologia de Sorocaba e da Pós-graduação do Centro Paula Souza