Extraction, characterization and quantification of resveratrol from the inemaking pomace: emphasis on the vacuum drying process

Autores

  • Silvia Candida Corrêa Fernandes Botti ETEC Benedito Storani- CEETEPS
  • Antônio Odair Santos Instituto agronômico de Campinas-IAC
  • Inaldo Dias Técnico químico do CEETEPS
  • Francisco Tadeu Degasperi Faculdade de Tecnologia de São Paulo e da Pós-graduação do Centro Paula Souza
  • Silvia Pierre Irazusta Faculdade de Tecnologia de Sorocaba; Centro Paula Souza

DOI:

https://doi.org/10.17563/rbav.v37i2.1095

Palavras-chave:

Grape pomace, Resveratrol, Lyophilization

Resumo

The main residue of the winemaking process is the grape pomace, which is rich in bioactive compounds such as resveratrol, known by its therapeutic and cosmetic value as well as its natural antioxidant characteristics. The present work aimed to study methods of preservation and extraction of resveratrol envisaging a sustainable use of winemaking disposal residues. This work carried out a comparative analysis of bagasse drying methods, using thermal process dewatering and freeze drying or lyophilization, using a vacuum process, both prior to the extraction process of resveratrol. The analytical characterization of the extract,by Fourier Transform Infrared and High Performance/Pressure Liquid Chromatograph allowed, respectively, the identification and quantification of resveratrol, indicating the freeze-drying of pomace as the best way of preserving its content in the sample.

Biografia do Autor

Silvia Candida Corrêa Fernandes Botti, ETEC Benedito Storani- CEETEPS

Engenheira de alimentos com especialização em qualidade de alimentos e mestra em gestão e tecnologia de sistemas produtivos e professora de Etec do Centro paula Souza

Antônio Odair Santos, Instituto agronômico de Campinas-IAC

Mestrado, Fitotecnia , Doutorado Fititecnia Post Doc, Cal State Univ., Fresno, 2007. Viticultura, pesquisador do IAC.

Inaldo Dias, Técnico químico do CEETEPS

AUxiliar de laboratório de química do CEEPEPS, engenheiro civil

Francisco Tadeu Degasperi, Faculdade de Tecnologia de São Paulo e da Pós-graduação do Centro Paula Souza

Bacharel em física, Mestre e Doutor em Engenharia Elétrica. Professor da Faculdade de Tecnologia de São Paulo e da Pós-graduação do Centro Paula Souza

Silvia Pierre Irazusta, Faculdade de Tecnologia de Sorocaba; Centro Paula Souza

Mestrado e Doutorado em Ciências Biológicas e Médicas. Professora da Faculdade de Tecnologia de Sorocaba e da Pós-graduação do Centro Paula Souza

Downloads

Publicado

2018-07-21

Edição

Seção

Ciência e Tecnologia de Vácuo